Професійна кавоварка для кав'ярні відрізняється від звичайної кавоварки по ряду параметрів.
Такі агрегати бувають двох типів:
Ручні. Працюють на помеленній каві, тому для роботи з ними будуть потрібні додаткові аксесуари, такі як: темпер, молочник, спеціальний килимок. Для варіння напою будуть потрібні певні навички, позаяк всі процеси та визначення необхідних пропорцій виконуються самостійно, до того ж після кожної порції потрібне промивання ріжка.
Автоматичні. Мають вбудовану кавомолку, а їхній функціонал дозволяє регулювати дозування порції, ступінь помелу та інші параметри в автоматичному режимі натисканням потрібних кнопок. Апарат меле зерна, пресує відходи, а спеціальний програматор дозволяє регулювати міцність та кількість води на кожну чашку кави.
Кавові мишини для кафе повинні володіти достатньо високими потужністю та продуктивністю, які визначають середньої відвідуваності закладу. Оптимально, коли апарат забезпечує приготування 100 і більше порцій на годину.
Кавомашина для громадського харчування має важливу відмінну рису − вбудований лічильник кількості приготованих чашок, завдяки якому можна вести облік зварених напоїв і уникати махінацій барісти, а також продажів кави поза касою.
Перш ніж купити кавоварку для кафе в Києві, Дніпрі або будь-якому іншому регіоні України, слід визначитися з рядом важливих параметрів, такі як:
Тип кавомашини для кафе. Визначається форматом закладу. Для невеликих кіосків, громадського харчування або кулінарії, де кава не основна позиція меню, варто вибирати автоматичні апарати, працювати з якими може звичайний продавець. Такі прилади також підійдуть для точок, де немає доступу до водопроводу, оскільки не вимагають промивок і інших маніпуляцій. Для кафе середнього цінового сегмента, ресторану або бару, де до якості напоїв пред'являються особливі вимоги, варто зупинити вибір на ручній ріжковій кавоварці.
Потужність і продуктивність. Для кафешок малого та середнього розміру цілком достатньо двопостової кавомашини, а іноді навіть і однопостової. Просунуті моделі можуть оснащуватися роздільними бойлерами та настройками, що дозволяє одночасно готувати кілька видів напою та визначати необхідні для конкретного сорту та помелу температуру і тиск. Для спеціалізованих кавових закладів розглядають варіанти трипостових апаратів. Варто звернути увагу і на наявність функції підігріву чашок, позаяк в холодній посуді кава швидко остигає, що негативно впливає на її смак.
Функціональність. Цей параметр має особливе значення при виборі автоматичної кавомашини для кафе. Серед обов'язкових функцій: лічильник споживання кави, настройки процесу варіння для отримання різних за міцністю варіантів напою (еспресо, американо, капучино), регулювання обсягу води на чашку, система самоочищення (зручно при експлуатації в мобільних умовах, наприклад, в кіосках). Наявність капучинатора дозволить значно розширити асортимент напоїв, готувати латте, фрапучіно та інші популярні види коктейлів, які містять каву.
Тип підключення. Визначається умовами, в яких буде працювати апарат. Стаціонарні моделі можуть підключатися безпосередньо до водопроводу, але в цьому випадку доведеться подбати про дорогу систему фільтрації води. Підігрів води для бойлера може здійснюватися як від електрики, так і від газу або газового балону. Зустрічаються також варіанти з комбінованим живленням, що дозволяє використовувати і газ, і електрику.
Якість. Кавомашина для бариста повинна бути виготовлена з міцних матеріалів, в ідеалі − сталевих сплавів, стійких до високих температур, інакше через інтенсивну експлуатацію вона швидко прийде в непридатність. Слід купувати апарати відомих брендів у офіційних постачальників, оскільки тільки в цьому випадку можна розраховувати на наявність офіційної гарантії, післяпродажного сервісу, необхідних запчастин і аксесуарів.
Вартість. Ціна техніки залежить від безлічі параметрів: типу апарату, бренду (оригінал відомого виробника не може коштувати дешево), функціональності. Якщо формат закладу вимагає приготування якісного напою, то економити точно не варто, до того ж професійні апарати служать достатньо довго та швидко окупаються.