Які є легенди про каву?
Як і коли з'явилася кава? Кава ─ це напій, про який ходить безліч легенд. А про її підбадьорливі властивості ─ ще більше. Одна з розповідей датується 850 р. н. е. Йшлося про одного ефіопського пастуха-юнака, який на пасовищі, спостерігаючи за отарою кіз, звернув увагу, що тварини поводяться більш завзято після того, як поїдять певних ягід.
Одного разу ягоди своїм зовнішнім виглядом привабили й ченців. Але скуштувавши ягоди, вони розчарувалися їхньою гіркотою, тому кинули їх у вогонь. З вогню до них донісся привабливий запах. Вони вирішили дістати підсмажені зерна й зробили з них відвар. Для пастухів він виявився подарунком від Бога, оскільки вони могли, не змикаючи очей, не спати до півночі.
Ще одна історія розповідає, як архангел Гавриїл підніс чашу з темним цілющим настоєм темного кольору пророкові Магомету, який гинув. Після вживання напою Магомет вибив із сідла 40 лицарів, а потім невпинно працював над створенням наймогутнішої імперії.
Де знаходиться батьківщина кавового дерева?
Історія поширення кави починається в другій половині XV ст. — від Мекки до Медини вона була відомою в усьому Аравійському королівстві. А в 1510 р. дійшла до Каїра. У XIV ст. (у першій половині) кава вже користується популярністю в Османській імперії.
Де вперше з'явилася кава?
Батьківщиною напою богів все ж вважається Ефіопія. А перші кав'ярні відкрилися в 1530 та 1532 роках у таких містах, як Дамаск і Алеппо.
Звідки походить слово кава?
Серед племен ефіопів був звичай виготовляти вино з переброжених кавових ягід. Отриманий напій вони й називали кавах (kawah). Що з їхньої мови в перекладі означає «хмільний». Найімовірніше це слово й стало використовуватися для сучасного напою.
Наприкінці XVII ст. кавові дерева стали вирощувати в оранжереях. Такі рослини навіть досягли Парижу. Король Людовик XIV у 1714 р. отримав рослину як подарунок. Як припускають, дерево навіть сприяло поширенню мільйонів інших дерев кави.
XX століття та кава
Починаючи з XX ст., головним постачальником кавових зерен була Бразилія. Але тепер практично вся сировина приходить до споживача з Центральної Америки, Бразилії та тропічних регіонів Південної Америки. Річний обсяг становить близько 150 мільйонів мішків на рік. І 1/3 виготовляється саме в Бразилії, яка й продовжує займати провідні позиції в цій сфері.
Потреба в каві, яку обсмажують у домашніх умовах, відпала, коли було налагоджено й здійснено можливість промислового виробництва. Розчинну каву вперше представив у 1901 р. японець, пан Сарторі Като. Компанія Nestlé у 1938 р. не проґавила цього шансу й створила основу для комерційного поширення розчинної кави.
Тенденція на вживання та потреба в каві тільки зростають. Її масштаб відображений у постійному зростанні за останні 250 років:
- 1750 р. – 600 тыс. мішків;
- 1850 р. – 4 млн мішків;
- 1950 р. – 36 млн мішків;
- 1995 р. – 94 млн мішків;
- 2000 р. – 103 млн мішків.
Після нафтопродуктів кава є другою за затребуваністю. Але попит не обходився та без таких проблем як: кризи перевиробництво, спалювання невикористаних запасів, зниження ціни, зменшення споживання, яке пов'язане з двома світовими війнами.
Наприкінці Другої світової війни кава в Німеччині стала символом відновлення економіки та економічним дивом. Вважалося, що вживання кави уособлюється з тим, що людина знову здатна дозволити собі деякі речі.